петък, 27 февруари 2015 г.

Turkish style fishing - Риба по турски

A city within a city, this is how the famous Istanbul fish market is often described. Situated in of  the most picturesque parts of the cosmopolitan city it is a gathering point not only for fishermen but for traders, restaurant owners and to everyone who appreciate what sea has to offer. Tons of freshly caught fish are traded each morning here. Thousands of people -  fishermen, auctioneers,  wholesalers, restaurant owners, trolley pushers and onlookers cram the place in order to choose the best from the best. Meanwhile the fishermen’s boats are resting at the near by harbour. The catch is carried inside by trollies with flocks of seagulls flying above. It is part of the tradition that each morning after returning from sea fishermen go to the near by mosque to pray to lord’s mercy. The variety of fish and its plenty is more significant in wintry months. Each morning all the most expensive and famous restaurants in the mega polis are sending vans to load the delivery. Hundreds of deals are stuck each morning. The tightly packed  place look similar to world stock exchanges with  busy negotiations and phone calls going on practically all the time. Over a thousand men are making a living from the market. Atlantic bonito and hamsi are amongst most popular kinds of fish in the busiest months of winter.  To people working there the market is a unique blend of life. It is also regarded as an alternative tourist destination. The sounds and sights of the place are contributing to its unmatched charm. The smell of fresh fish attracts thousands of birds whose roaring echoes in the walls of the buildings. As in all Orient bargaining is in full swing. Cold and damp are a common place but everyone involved hardly notices them. It is well known fact that the best fresh fish in town can be purchased here. 
It has  convenient location in one of the most popular areas in European parts of Istanbul and impeccable reputation. The place has undergone various reconstructions though the years and  has had it’s original Eastern appeal replaced by modernity. According to many tourist sites it is one of the must see places in Istanbul. 


Bulgarian text:

Един малък град оживява в сърцето на мегаполиса Истанбул всяка нощ през зимата. Мирис на риба и море, ята от кръжащи гларуси и човешка глъч – това са сигурните знаци, че сте пристигнали на прочутия пазар в Аксарай. Тонове прясно уловена риба се продават на тържището ежедневно. Животът тук започва в 2 ч. след полунощ, когато една след друга пълните с улов рибарски лодки акостират в пазарското пристанище и не замира преди 10 ч., когато изпразнените плавателни съдове се отправят на нова среща с морето. На север от рибния пазар се намира прочутият Златен рог, чиито светлини грабват погледа на пристигащите за пръв път в Истанбул. "Да, красиво е, но тук при нас пък е рогът на изобилието", твърди 51-годишният Мехмед, един от над хилядата души, които изкарват прехраната си на тържището. Хамсия, сафрид, черноморска скумрия са най-търсените риби на пазара. Тук обаче могат да бъдат намерени всички екзотични морски дарове, които предлага зимното море, включително риба меч, октоподи и калмари.Тренирани работници разтоварват почти светкавично улова в колички, покрити с лед. После не по-малко светкавично внасят стоката на тържището. Невнимателните посетители рискуват да напуснат пазара с прегазен от забързана количка крак. Напрежение обаче няма. "Изглежда като хаос, но в действителност е един добре смазан механизъм", разказва хасковският търговец Халил Мустафов, който често пътува до пазара. Негови колеги полу на шега сравняват рибния пазар с големите световни стокови борси. Диктор ежеминутно залива клиентите с информация за предлаганата стока. Въоръжен с мегафон, всеки търговец пък рекламира собствения си улов. Сделки се сключват както на място, така и по телефона. От 60-те години на миналия век до днес пазарът е претърпял няколко реконструкции. След тях не е останало почти нищо от някогашния му ориенталски облик. Нищо освен пазаренето. Цените се сменят на минутата според клиента, заявеното количество и часа. След стискането на ръцете всеки остава доволен, че се е спазарил изгодно. Още към 3 ч. след полунощ паркингът на тържището вече е окупиран от хладилни автомобили на най-реномираните ресторанти в Истанбул. Най-късно до 7 ч. те са заредени с прясна риба за започващия ден. "Купувам оттук вече десета година, стоката е великолепна. Познавам хората, които я предлагат, имаме си доверие, клиентите ми са доволни", твърди собственик на ресторант в съседния квартал "Лялели". Макар официална статистика на сключваните всяка нощ сделки да не се води, според търговци на тържището те надхвърлят 1000. С еднакво внимание тук посрещат както едрите купувачи с големи заведения, така и собствениците на малки магазинчета и ресторантчета, които си тръгват с по една каса риба, носена на ръце. На любезно отношение се радват и малцината туристи, решили се да станат в неудобно ранния час, за да се "заредят" с прясна риба.Особени са отношенията между риболовците – конкуренти на пазара, но и братя по съдба срещу стихията на морето. По традиция нощта на всички приключва с молитва към Бог в намиращата се наблизо джамия, известна като "Рибарската". Тежки инциденти с лодките не е имало от години, разказват хората, но добавят, че бедата може да напомни за себе си по всяко време. "Молим се най-напред Аллах да е с нас, докато сме далеч от брега, чак после за успешен улов", споделя 20-годишен пакистански младеж, пристигнал в Турция да търси прехрана и по-качествен живот. "Аксарай" е считан за един от работническите квартали в европейската част на Истанбул, част от район "Фатих". По улиците около тържището сравнително рядко могат да бъдат забелязани забулени жени в черно. На самия пазар обаче женското присъствие е табу. "Работата не е за нежни ръце", обясняват риболовците. Макар рибната борса на "Аксарай" да отстъпва по размери и обороти на борсите в Токио, Мексико сити и Мадрид, тя е считана за един от най-важните по рода си обекти на Балканите. Периодично от нея зареждат и български търговци от Южна България. По думите на хасковеца Халил рибата, купена в Истанбул, излиза по-евтино от същата по вид риба, заредена от пазара във Варна. Часът е 10. От изгрева са изминали над три часа, рибната борса бързо опустява. Паркингът е вече празен. Риболовците се отправят към домовете си за кратка почивка. Следващият цикъл на улов и продажба започва в късния следобед. Милостиво ли е било и този път морето ще стане ясно следващата нощ.


English and Bulgarian text(and under the photos) by © Millena Mihova

Photos by  ©  Hristo Rusev

First published in "Capital Light" on february 07, 2015

http://www.capital.bg/





























Няма коментари:

Публикуване на коментар